Saturday, 14 September 2013

mata hati


i really love this song, from the eye,, we can know everything about the feeling,, yeargh,, a lot of secret,, i love eye!!! serious wey,, aku spend masa boring dengan lukis mata,,  XD kerk lah ajar haha. tapi, mata memang unik. suka tengok mata dia =)

Thursday, 7 March 2013

crush =0

hello,, kau orang ada crush? pernah tegur diorang tak??kalau pernah,, "untunglah~" kau orang untung sebab ada keberanian untuk tegur orang yang kau orang minat, tak macam aku,, pengecut.
aku tak berani tegur crush aku,, takut~~~
kalau abang aku yang tuuu tu, beranilah aku tegur tu pun sebab dah memang 1 keperluan untuk kitorang bertegur, hehe. tapi kalau crush dekat sekolah,, nak bukak mulut dpn dia pun tak berani.
haritu crush aku nak balik,, lepastu adalah sorang kawan aku jerit "bye ...." bapak dia,, jeles gila. dia macam sengaja je nak buat aku jeles,, sedih ='( lepas tu hari tu,, ada lagi sorang siap saing dengan dia time nak gi mamak,, huhuhu,, T_T kau orang memang sengajakan,, bukan kau orang tak tahu. yang aku ni tak reti nak berbual2 ngan dia,, tak ada keberanian,,, grr,,,
dimanakah perlu aku cari keberanian tu?? ajarlah,, hehe,,

Thursday, 5 April 2012

Sultan Ismail ibni Sultan Ibrahim

assalammualaikum,,, ape khabar mak cik-mak cik,, kak cik-kak cik n pak cik-pk cik sekalian?? siht,,? hehe mencarut kejap,,. okay, da bce topik kali ni?? sekarang ni aq nk share citer sikit pasal Sultan Ismail ibni Sultan Ibrahim. nama ni cukup famous dekat johor,,, tapi sebenarnye aq pon tak tahu sangat psl baginda,, "hrp maaf ats kesalahn gne kata ganti nama" that's why aq pi bce psl sultan ismail ni di wikipedia kot,, 
inilah orangnya Sultan Ismail ibni Sultan Ibrahim. baginda merupakan sutan johor yang ke-23. baginda mempunyai dua orang isteri. isteri pertamanya ialah Sultanah Ungku Tun Aminah binti Ungku Ahmad.  namun begitu, baginda Sultanah Ungku Aminah telah mangkat dalam sebuah kemalangan jalan raya di Muar. baginda berdua dikurniakan 7 orang anak di mana 4 orang lelaki dan 3 orang perempuan.
isteri baginda yang kedua pula merupakan Sultanah Tengku Nora binti Tengku Panglima Raja Ahmad. sulatanah Tengku Nora binti Tengku Panglima Raja Ahmad merupakan kerabat diraja Kelantan. 
jika kita perhatikan dengan teliti nama2 sesuatu tempat di  johor,,, banyak yang menggunakan namanya. antaranya ialah,,,
  • Jambatan Sultan Ismail,Muar
  • Perpustakaan Sultan Ismail
  • Masjid Sultan Ismail
  • SMK Sultan Ismail 
sekian,, ini sahaja maklumat daripada saya. harap semua berpuashati dengan maklumat yyang kurang lengkap ini. segala kesilapan mohon diampunkan,, peace ^_^


Thursday, 1 March 2012

coklat,,, yummy yummy

kit kat,,, <3
Berkas:KitKat logo.svg
Kit Kat adalah sebuah manisan coklat yang pertama dibuat oleh Rowntree's dari YorkInggris, dan sekarang diproduksi di seluruh dunia oleh Nestlé yang mengambil alih Rowntree pada 1988, Di Amerika Syarikat, Kit Kat dibuat dengan lisensi dari The Hershey Company. Setiap batang terdiri dari anak batang yang terdiri dari tiga lapis wafer crème dan dilapisi dengan coklat. Setiap anak batang dapat dipatahkan dari batangnya. Batangan coklat Kit Kat diproduksi di 20 negara oleh Nestlé: Britania RayaMesirKanada,AustraliaSelandia BaruAljazairAfrika SelatanJermanRusiaJepangCinaIndonesia,MalaysiaIndiaTurkiVenezuelaSepanyolUni Emirat ArabMeksiko dan Bulgaria. Selain itu juga diproduksi oleh The Hershey Company di Amerika Syarikat. okay,, sekarang dah tawu psl kit kat,, ?
ferrero rocher
Berkas:Ferrero Rocher ak.jpgFerrero Rocher adalah tanda gula-gula coklat yang dibuat oleh syarikat manisan Ferrero SpAyang juga membuat Tic Tac danNutellaCokelat ini dibuat dari wafer yang diberi kacang hazelnut dan diisi dengan krim hazelnut dan di luarnya dilapisi oleh coklatsusu dengan kenari dan hazelnut yang dihancurkanGula-gula ini mengandungi 72 kalori (304 kJ), coklat ini dijual dengan kotak dan dibungkus dengan bungkusan berwarna emas.
Di AustraliaKanadaBrazilHong KongSingapuraMesirdan MalaysiaFerrero Rocher adalah hadiah yang paling popular ketikabercutiterutama ketika Tahun Baru ImlekBudaya Cinamenganggap bungkus coklat yang berwarna emas melambangkan rezeki baik dan kekayaan.

Thursday, 23 February 2012

ok,, new story mr. RaRA

assalammualaium,,,"jawab dulu!!"
okeyh, lme gile an x update blog,, kurang rezekilah kebelakangan ni, but now,, alhamdulilah rezeki dtg balik :) . nak tau x?? sekarang ni aq dah jumpe sumber inspirasi baru!!! x caye? k x pe, wa sedar siapa wa. but wa terjatuh at dye ar,,,  tapi x tau ar dye nk sambut ke x. pi lantaklah muke dye, pe wa kesa. busy!!! giler,,keje skola melambak n next week nak exam. pening syial. n cerpen tuh blom siap. still usaha lagi ni. yang pasti aku nk sertai pertandingan tuh... buat ape ada bakat klo x gne an,, :D.  siang tadi maulidurrasul, then balik jer terus check up fb yang dah berhabuk tu,, tweeter belom tgk agi,, n korang tau x aq ade blog agi satu?? klo nk folow,, dialu-alukan...nih link story of me..

Wednesday, 1 February 2012

OsAmA bin LaDeN

osama bin laden. korang knl dye?? klo x knl,,teruskn membaca ;P

Osama bin Mohammed bin Awad bin Laden (Bahasa Arabأسامة بن محمد بن عوض بن لادن‎,ʾUsāmah bin Muḥammad bin ʿAwaḍ bin Lādin; 10 Mac 1957 – c. 1 Mei 2011) ialah seorang ahli keluarga bin Laden yang kaya-raya dari Arab Saudi dan pengasas pertubuhan jihad al-Qaeda yang bertanggungjawab atasserangan 11 September di Amerika Syarikat dan banyak lagi seranganpembunuhan beramai-ramai terhadap orang awam mahupun tentera. Sebagai akibat penglibatannya dan sokongannya kepada jihad pelampau yang menggunakan kekerasan, Osama bin Laden kehilangan kerakyatan Saudi dan tidak diakui lagi sebagai ahli keluarga bin Laden.
Osama bin Laden berada dalam senarai Sepuluh Buronan Paling Dikehendaki danPengganas Paling Dikehendaki oleh Biro Penyiasatan Persekutuan Amerika Syarikat kerana penglibatannya dalam pengeboman kedutaan-kedutaan negara tersebut pada tahun 1998.
Sejak tahun 2001, Osama bin Laden dan pertubuhannya menjadi sasaran utama dalam Perang Terhadap Keganasan yang dilancarkan oleh Amerika Syarikat. Bin Laden dan ketua-ketua al-Qaeda yang lain dipercayai bersembunyi berdekatan Kawasan Kabilah Tadbiran Persekutuan di Afghanistan dan Pakistan.
Pada 1 Mei 2011, Presiden Amerika SyarikatBarack Obama mengumumkan di saluran televisyen kebangsaan bahawa bin Laden telah dibunuh oleh pasukan tempur SEAL Amerika di AbbottabadPakistan dalam operasi rahsia yang diluluskan oleh Presiden Barack 
biodata
Osama bin Mohammed bin Awad bin Laden (bahasa Arab: أسامة بن محمد بن عود بن لادن) yang secara popular dikenal dengan Osama bin Laden, dilahirkan pada tanggal 28 Jun 1957 di kota JeddahArab Saudi, kawasan pantai Laut Merah. Osama adalah anak ke 17 dari 52 orang anak bersaudara.
Bapanya bernama Mohammed bin Laden, adalah seorang petani miskin dari Yaman yang kemudian berpindah ke Arab Saudi selepasPerang Dunia II. Di tempat yang baru ini Mohammed bin Laden memulakan kerjayanya yang baru bergerak dalam bidang perniagaan pembangunan. Pada akhirnya beliau mendapat banyak kontrak bagi pembangunan masjid-masjid dan istana-istana yang sangat bernilai dari pemerintah Arab Saudi. Oleh kerana itu beliau telah mengembangkan tali persahabatan yang sangat akrab dengan keluarga Kerajaan Saudi. Mohammed bin Laden kemudian telah menjadi salah seorang yang paling kaya di Arab Saudi, yang dianggarkan memiliki aset jutaan dollar Amerika Syarikat. Dari keuntungannya ini dianggarkan Mohammed bin Laden memiliki saham sejumlah hampir 300 juta dollar Amerika.

perjalanan hidupnya
Osama bin Laden mula membangunkan jaringan komunikasinya pada tahun 1979 ketika beliau ke Afganistan menyertai perang kaum pejuang Afgan yang dikenali sebagai kaum mujahidin yang tetap bertahan dan bertempur melawan Kesatuan Soviet. Osama mengeluarkan dana daripada aset kekayaannya dan pengaruhnya keluarganya bagi gerakan pertahanan Afgan, dan membantu kaum Mujahidin dengan bantuan logistik dan bantuan kemanusiaan. Osama juga terlibat mengambil bahagian dalam beberapa pertempuran selama perang Afganistan.
Ketika peperangan melawan Soviet hampir berakhir, Osama menubuhkan gerakan Al Qaeda, sebuah organisasi bekas pejuang Mujahedindan para penyokong lainnya yang membantu menyalurkan baik dana dan pasukan pejuang untuk gerakan pertahanan Afgan.
Ketika tentera Soviet berundur keluar dari Afghanistan, Osama bin Laden pulang ke Arab Saudi dan menceburi perusahaan pembinaan dan pembangunan milik keluarga, Kumpulan Perusahaan Bin Laden. Di sini beliau kemudiannya bersama dengan kelompok orang-orang Saudi yang haluan kiri dan menentang pemerintahan kerajaan / monarki Saudi, iaitui terhadap [[Keluarga Raja Fahd. Pada tahun 1995 Osama bin Laden membangunkan infrasruktur di Sudan ketika hubungannya dengan Presiden Umar Al Basyir dan Dr Hasan Turabi yang memerintah Sudan.
Pada tahun 1994, Pemerintah Saudi menarik hak kewarganegaraan Osama dan membekukan seluruh aset dan kekayaannya di seluruh negara.Menurut Pemerintah Amerika Syarikat, Al Qaeda telah meniru gerakan-gerakan perikatan dengan pola pemikiran golongan fundamentalis, seperti misalnya golongan Al-Jihad di Mesir, Gerakan Hizbullah di Iran, Front Islam Nasional di Sudan, dan kelompok-kelompok jihad lain di Yaman, Saudi Arabia, dan Somalia. Organisasi Osama bin Laden juga memiliki ikatan-ikatan dengan "Kelompok Islam" yang pada suatu ketika dibawah pimpinan Syaikh Omar Abdel Rahman, seorang ulama Mesir yang di jatuhi hukuman penjara seumur hidup sejak pengakuannya pada tahun 1995 menggagalkan persekongkolan meletupkan beberapa tempat di kawasan bandar New York. Pada akhir tahun 1990-an dua orang anak Sheikh Rahman bergabung bersama kekuatan tentera dan perjuangan Osama bin Laden.
Sejak tahun 1992, Pemerintah Amerika Syarikat memberi amaran bahawa Osama bin Laden dan anggota-anggota lainnya dari gerakan Al Qaeda menjadi sasaran tentera Amerika yang bertugas di Saudi Arabia, dan di Yaman, dan kesatuan ketenteraan yang ditugaskan di Gurun Afrika, termasuk di Somalia. Pada bulan Oktober 1993, dilaporkan 18 orang anggota tentera kebangsaan Amerika Syarikat yang bekerja untuk bantuan kemanusiaan di Somalia, terbunuh di sana ketika menjalankan kerja sosial mereka. Mayat tentera pekerja sosial itu diseret dan dianiaya di sepanjang jalan-jalan raya. Pada tahun , Osama bin Laden dikenakan hukuman atas tuduhan melatih orang-orang yang terlibat dalam serangan pembunuhan tentara pekerja sosial tersebut dan beliau menyatakan bahawa para pengikutnya bersama kaum Muslim setempat telah membunuh tentera-tentera itu.Perundangan Amerika Syarikat turut menuduh bahawa Osama bin Laden memiliki jaringan dengan serangan-serangan yang gagal ke atas dua hotel di Yaman di mana para tentera Amerika Syarikat bermalam dalam perjalanan mereka ke Somalia.
Pada 7 Ogos 1998,lapan tahun selepas tentera AS di tugaskan beroperasi di Arab Saudi, dua trak mengandungi bom meletup di luar Kedutaan Besar Amerika Syarikat di NairobiKenya; dan di Dares SalaamTanzania. Osama bin Laden mengaku tidak bertanggungjawab, tetapi para Hakim menegaskan keterlibatan dan kesalahannya itu terbukti dengan adanya surat-surat faksimili yang dikirimkan oleh kelompok Sel Osama di London setidaknya kepada tiga agen penjualan media internasional. Para Hakim juga menunjukkan pengakuan penjenayah tertuduh pelaku pengeboman Kedutaan-Kedutaan Besar , yang mengaku mereka adalah anggota gerakan Al Qaedah.
Empat belas hari kemudian, pada 20 Ogos 1998, Presiden Bill Clinton memerintahkan armada Kapal Perang Amerika Syarikat menggempur kem-kem di Afganistan yang disyaki sebagai markas latihan pengganas, dan penggempuran keatas kilang pengujian bahan kimia di Khartoum, Sudan. Osama bin Laden selamat dari serangan itu dan dijatuhkan hukuman oleh kerajaan Amerika Syarikat atas tuduhan sebagai perancang serangan-serangan bulan November 1998.
Presiden George W. Bush telah menyatakan bahawa Osama adalah tertuduh utama dalam serangan pengganas di bandar New York dan Washington pada 11 September 2001; dan serangan pengganas yang lain keatas Kedutaan-Kedutaan Besar Amerika Syarikat, kapal-kapal perang, dan asset-aset Amerika Syarikat yang lain.

masa mudanya
Ketika di usia remaja, Osama bin Laden telah bergabung dengan gerakan Wahhabi Konservatif-Baru (Ultrakonservatif) ; dan beliau pernah menyertai jabatan polis yang menegakkan undang-undang syariah. Osama adalah seorang bekas mahasiswa Universiti Raja Abdul Aziz di Jeddah, dimana beliau berguru kepada salah satu diantara gurunya,iaitu Sheikh Abdullah Azzam. Guru Abdullah Azzam inilah yang kemudian diketahui sebagai tokoh utama yang memainkan peranan menggerakkan sokongan kepada bangsa Arab bagi kaum Mujahidinyang berperang melawan kependudukan Russia di Afganistan. Osama bin Laden lulus pengajiannya dan mendapat ijazah sarjana tahun 1979 dalam bidang Ekonomi dan Pengurusan.

Saturday, 28 January 2012

human cloning!!

wei,,bcelah nih,,tambh informasi,,,!! "copy paste jer"
Human cloning is the creation of a genetically identical copy of a human. It does not usually refer to monozygotic multiple births nor the reproduction of human cells or tissue. The ethics of cloning is an extremely controversial issue. The term is generally used to refer to artificial human cloning; human clones in the form of identical twins are commonplace, with their cloning occurring during the natural process of reproduction.
There are two commonly discussed types of human cloning: therapeutic cloning and reproductive cloning. Therapeutic cloning involves cloning cells from an adult for use in medicine and is an active area of research. Reproductive cloning would involve making cloned humans.
A third type of cloning called replacement cloning is a theoretical possibility, and would be a combination of therapeutic and reproductive cloning. Replacement cloning would entail the replacement of an extensively damaged, failed, or failing body through cloning followed by whole or partial brain transplant
bahasa melayu
Pengklonan manusia adalah penciptaan salinan genetik yang serupa manusia. Ia tidak biasanya merujuk kepada kelahiran pelbagai monozygotic mahupun pembiakan sel-sel manusia atau tisu. Etika pengklonan adalah satu isu yang amat kontroversi.Istilah ini biasanya digunakan untuk merujuk kepada pengklonanmanusia tiruan; klon manusia dalam bentuk kembar seirasadalah perkara biasa, dengan pengklonan mereka yang berlaku semasa proses semulajadi pembiakan.
Terdapat dua jenis pengklonan manusia biasa dibincangkan:pengklonan terapeutik dan pengklonan pembiakan. Pengklonanterapeutik melibatkan sel-sel pengklonan dari orang dewasauntuk digunakan dalam bidang perubatan dan merupakankawasan aktif penyelidikan. Pengklonan pembiakan akanmelibatkan membuat klon manusia.
Jenis ketiga pengklonan yang dipanggil penggantian pengklonanadalah kemungkinan teori, dan akan menjadi gabunganpengklonan terapeutik dan pembiakan. Pengklonan penggantianakan memerlukan penggantian badan yang meluas rosak, gagal,atau gagal melalui pengklonan yang diikuti oleh pemindahan otaksecara keseluruhan atau sebahagian